Van burgerinitiatief in 2014 naar coöperatie in 2019
Huidige stand van zaken
Op 21 februari 2019 is de coöperatie WesterGlas-Zuid u.a. opgericht.
Vanaf nu kan in principe iedereen in het Westerkwartier lid worden van deze coöperatie. Als er op 1 mei ca. 500 getekende lidmaatschaps-overeenkomsten binnen zijn en de gemiddelde inleg is ongeveer € 1500 dan is de start van de daadwerkelijke aanleg mogelijk in het laatste kwartaal van 2019.
Bestuur WesterGlas-Zuid
Het bestuur van de coöperatie WesterGlas-Zuid wordt gevormd door twee leden van het bestuur van SBW (Stichting Breedband Westerkwartier) en één externe persoon. Zij nemen de bestuurstaken waar gedurende het eerste bestaansjaar van WesterGlas-Zuid. Daarna volgen er verkiezingen waarbij leden uit het betrokken gebied zich kandidaat kunnen stellen. De bestuursleden zijn: Jan Vleeming: voorzitter, Piet van Til: secretaris en Margreet Homan: penningmeester.
Waarom WesterGlas?
De primaire sociaal maatschappelijke doelstelling van de coöperatie is: het veilig stellen van de leefbaarheid van het totale buitengebied. De coöperaties hebben daarbij geen winstoogmerk maar dienen de totale leefbaarheid van het volledige buitengebied. Om die leefbaarheids-doelstellingen te ondersteunen biedt het glasvezelnetwerk een kwalitatieve en betaalbare breedband-voorziening voor alle inwoners van het Westerkwartier. Daarmee zal leven, wonen, werken en studeren in het buitengebied technologisch gesproken de eerste 50 tot 100 jaar geen beperkingen kennen.
Voorgeschiedenis
Stichting Breedband Westerkwartier is een burgerinitiatief dat zich sinds 2014 inzet om mensen uit het Westerkwartier bij elkaar te brengen met als doel zelf via een coöperatief model een glasvezelnetwerk in het buitengebied aan te leggen.
De eerste periode is gezocht naar een haalbare aanpak. Daarna heeft de regeling van de provincie voor enige stagnatie gezorgd. Nadat de provincie de aanleg van een glasvezelnetwerk aan een andere partij heeft gegund, moest nagedacht worden over hoe verder. Initiatieven in o.a. Drenthe, maar ook elders in het land hebben SBW ervan overtuigd dat de coöperatieve aanpak in haar pure vorm mogelijk is en op termijn financieel voor alle leden het gunstigst.
Organisatie
Om dit project te realiseren wordt het Westerkwartier opgedeeld in vier regio’s met ieder hun eigen coöperatie. Dit worden WesterGlas-Zuid U.A., WesterGlas-Oost U.A., WesterGlas-Noord U.A. en WesterGlas-West U.A.

• uitvoering exploitatie | • inkoopvolume |
• expertise regio gebundeld | • ontwikkeling eigen diensten |
• efficiënt |
Deze vier coöperaties zijn vervolgens de enige leden van de koepel-coöperatie WesterGlas. In eerste instantie wordt alleen de coöperatie WesterGlas-Zuid opgericht. De coöperatie WesterGlas legt voor de vier coöperaties het netwerk aan en zorgt voor onderhoud en de administratie. Het bestuur van WesterGlas zal op termijn bestaan uit een voorzitter en de voorzitters van de vier lokale coöperaties. De Stichting Breedband Westerkwartier wordt omgevormd tot de ondersteunende koepel-coöperatie WesterGlas.